نگرانی از آینده سیب گاززده استیو جابز
نگرانی از آینده سیب گاززده استیو جابز
کناره گیری آقای جابز از مدیریت یکی از جذاب ترین شرکت های فناوری خیلی شوکه کننده نبود، چرا که او از ماه ژانویه به علت بیماری در مرخصی بود.آقای جابز که چهره اش همانند سیب گاز زده اپل به نمادی بین المللی برای تضمین موفقیت این شرکت تبدیل شده، به سرطان مبتلاست.
اما سهامداران به جای سلامتی آقای جابز بیشتر درباره آینده اپل و حضور آن در میدان رقابت با دیگر شرکت های تولیدکننده وسایل الکترونیک نگران هستند. هر چند که او گفته است کماکان به عنوان رئیس هیات مدیره در این شرکت باقی می ماند.
برایان کولی، از سردبیران سایت سی نت که در زمینه اخبار فناوری فعالیت می کند، با اشاره به مرخصی چند ماهه آقای جابز گفت: “تاکنون ما فکر می کردیم جابز به طور موقت به مرخصی رفته و ممکن است هر آن باز برگردد. حال باید دید جانشینان او چگونه عمل می کنند.”
محصولاتی مانند لوح الکترونیک آی پد، گوشی همراه آیفون، لپ تاپ های مک بوک و پخش کننده الکترونیک آی پاد از وسایلی هستند که به شخصیت آقای جابز گره خورده اند.
آقای جابز در حالی استعفای خود را اعلام کرد که طرفداران محصولات اپل منتظر عرضه نسخه سوم لوح الکترونیک آی پد و نسخه پنجم گوشی آیفون هستند. هر دو محصول از تولیدات پر طرفدار اپل هستند.
نیما اکبرپور، کارشناس اینترنت بی بی سی می گوید با توجه به برنامه ریزی انجام شده در شرکت هایی مانند اپل، سهامداران نباید نگران تاثیر استعفای آقای جابز بر عملکرد این شرکت باشند.
آقای اکبرپور گفت: “فکر نمی کنم تاثیر زیادی را حداقل در یکی دو سال آینده داشته باشیم. از سال ها قبل بر روی محصولات شرکت های بزرگ مانند اپل کار می شود، بنابراین محصولاتی که در یکی دو سال آینده ارائه خواهد شد، دنباله سیاست ها و دیدگاه های استیو جابز است.”
به همین خاطر است که تحلیلگران نوسان در ارزش سهام شرکت اپل در دو روز گذشته را واکنشی روانی می دانند.
به گفته آقای کولی “علت این کاهش، اثر روانی اعلام خبر بود. هیچ دلیلی ندارد که ارزش اپل بک دفعه پنج، شش درصد کم شود.”
جادوگر الکترونیک
سوالی که باقی می ماند، نحوه واکنش طرفداران محصولات اپل به غیبت آقای جابز است.
مشتریان اپل در سال های گذشته به دیدن تصویر او در کنار محصولات جدید این شرکت عادت کرده بودند.
مردی میانسال که گاهی با ته ریش و گاهی با صورت تراشیده و با لباسی ساده و بی تکلف محصولات را در دست می گرفت و معرفی می کرد.
به گفته آقای کولی جابز “علاوه بر ارائه محصولات درجه یک، بازاریابی را هم به بهترین وجه انجام می داد.”
تنها تغییر آقای جابز در این سال ها، علاوه بر افزایش سن، لاغر شدن تدریجی به علت بیماری بود.
استیو جابز که متولد ۱۹۵۵ است، پدری سوری و مادری آمریکایی دارد ولی پس از تولد به خانواده دیگری برای سرپرستی سپرده شد.
او در سال ۱۹۷۶، زمانی که ۲۱ سال داشت به همراه دوستش شرکت اپل را در گاراژ خانه اش تاسیس کرد.
آقای جابز در سال ۱۹۸۵ در پی اختلاف با مدیرعامل وقت اپل، از این شرکت رفت و چند سرمایه گذاری دیگر انجام داد.
او مجددا در سال ۱۹۹۶ به اپل برگشت تا با فکر خلاق خود این شرکت را از زیر سایه مایکروسافت خارج کند.
به گفته برایان کولی، بخش عمده ای از این موفقیت به خاطر استعداد آقای جابز در بازاریابی بود.
آقای کولی گفت: “او در بازاریابی محصولات اپل بیشتر بر کارایی و استفاده از آنها تاکید داشت و برخلاف دیگر تولید کنندگان فناوری که درباره خصوصیات فنی محصولات خود مانند تعداد تراشه های الکترونیک یا سرعت دستگاه ها صحبت می کنند، او به طرفداران تولیدات خود نشان می داد که آنها چه کارهایی انجام می دهند.”
ارزش سهام اپل امروزه به ۳۵۰ میلیارد دلار رسیده است و این شرکت در ماه اوت برای مدت کوتاهی توانست ثروتمندترین شرکت جهان شناخته شود.
نیما اکبرپور موفقیت اپل را تا حد زیادی مرهون مدیریت آقای جابز می داند.
آقای اکبرپور گفت: “زندگی نامه استیو جابز را که می خوانید متوجه می شوید که آدم مستقلی بوده است… وقتی آقای جابز مجددا به اپل برگشت، یک حرکت رو به جلو داشت. سیاستگذاری کلی اپل تا حد زیادی به استیو جابز بر می گردد.”
اپل در ابتدای فعالیت خود در زمینه تولید کامپیوترهای شخصی فعالیت کرد ولی آن چه که بر اهمیت این شرکت افزود، ایجاد انقلاب در نحوه دسترسی مشتریان به موسیقی و دیگر محصولات شنیداری و دیداری بود.
اپل پخش کننده الکترونیک آی پاد را در سال ۲۰۰۲ روانه بازار کرد. آی پاد که ۲۵۰ میلیون دستگاه از آن به فروش رفته، در کنار فروشگاه موسیقی اینترنتی آی تیونز نحوه دسترسی کاربران به محصولات هنری را متحول کرد.
دیگر موفقیت آقای جابز، کیش شخصیتی بود که برای اپل ایجاد کرد. نحوه بازاریابی او باعث شد سیب گاز زده اپل از نماد یک شرکت تبدیل به نمادی از جایگاه اجتماعی طرفداران آن شود.
به گفته برایان کولی “استیو جابز راه و روش ارتباطات و تفریحات ما را تغییر داد.”