روباه آتشين به دنبال اينترنت اکسپلورر
روباه آتشين به دنبال اينترنت اکسپلورر
گشت و گذار اينترنتي هم قبل از هر چيز به يک مرورگر خوب احتياج دارد، به همين خاطر تا به حال شرکتهاي بسياري در اين زمينه سرمايهگذاري کردهاند و مرورگرهاي بسياري تاکنون به بازار ارائه شده است. تا چند سال گذشته مرورگر اينترنت اکسپلورر که محصول شرکت معروف و مطرح مايکروسافت است در اوج قرار داشت و بيشتر از 80 درصد از کاربران از اين محصول استفاده ميکردند.
اما بنا بر اين قاعده که اگر يک محصول را راکد نگهداري و تلاشي براي بهروز شدن آن نداشته باشي از دور خارج خواهي شد، مرورگر اينترنت اکسپلورر هم خيلي زود به اين درد دچار شد و مرورگر شرکت موزيلا جاي آن را کمکم گرفت و به خاطر برتريهاي چشمگيري که نسبت به ديگر مرورگرها داشت بسيار سريع به يک مرورگر محبوب و ثابت براي کاربران تبديل شد. پس از اين بود که شرکت مايکروسافت به فکر يک تغيير قابل توجه افتاد و سعي کرد که تا حدي جلوي اين تغيير را بگيرد. فايرفاکس خصوصيات بسيار جالبي داشت که خيلي زود همه را به خود جذب کرد.
خانم وينفرد ميتچل بيکر Winifred Mitchell Baker، مدير شرکت موزيلا ميباشد. او از اصليترين مديران اجرايي پروژه فايرفاکس بوده است و با تلاش فراوان او و تيم کارياش يک نسخه متنباز از موزيلا اينترنت، به کاربران عرضه شد. اين نسخه شامل مرورگر فايرفاکس و موزيلا Thunderbird که يک کلاينت براي ايميل ميباشد، بود.
بيکر، در سال 2005 جزو 100 انسان تاثيرگذار در جهان، توسط مجله تايمز انتخاب شد. او جزو معدود افرادي است که بسيار سريع وارد بازار کار شد. وي در ابتدا در شرکت نتاسکيپ کار ميکرد و پس از آن به فکر ايجاد شرکتي قانوني براي انتشار نسخههاي مختلف فايرفاکس و ديگر محصولات فعلي شرکت موزيلا افتاد.
به طور حتم سابقه و تجربه بالاي کاري او از عوامل پيشرفتش در اين زمينه بوده است. البته طبق آمار جديد انتهاي سال 2011 هنوز هم مرورگر مايکروسافت پيشتاز است اما مرورگرهايي مثل کروم و فايرفاکس هم شانس زيادي براي پيشرفت دارند. سايتlivemint.com، مصاحبهاي را با ايشان انجام داده است که در ادامه آن را ميخوانيم.
افسانه و داستان شرکت شما از کجا آغاز شده و به چه صورت بوده است؟
اگر منظور شما نحوه شکلگيري موزيلا است که بايد بگويم بيشتر افراد اطلاع دارند که تاسيس اين شرکت به يکباره و بر اساس يک تصميم ناگهاني نبوده است. من خيلي در اين مورد فکر کردم که مکاني پايهگذاري شود تا به هر ترتيبي که امکان دارد از شرکت نتاسکيپ موفقتر باشد.
در زماني که به فکر گسترش يک مرورگر جديد افتادم، ميدانستم که رقيب اصلي من شرکت مايکروسافت و مرورگر اينترنت اکسپلورر خواهد بود. در آن زمان شايد از هر 100 نفر، 97 نفر از مرورگر مايکروسافت استفاده ميکرد. مايکروسافت اين نرمافزار را بخشي از سيستم عاملش کرده بود و هر کسي که ويندوز را نصب ميکرد اين نرم افزار هم روي سيستمش نصب ميشد. چرا اين شرکت اين مرورگر را جزئي از سيستمعاملش کرده است؟ همين سئوال کار مرا بسيار سخت ميکرد اما انگيزهام را براي پيروز شدن افزايش ميداد.
تعريف شما از يک مرورگر چيست؟
اين سئوال بسيار گستردهاي است که هر کسي ميتواند تعريف متفاوتي را براي آن بيان کند اما به عنوان يک تعريف پايه ميتوانم بگويم که يک مرورگر بخشي از يک نرمافزار است که ميداند چگونه بايد با يک سرور صحبت کند. او ميداند که چگونه ميتواند درخواست يک کاربر را که موجودي زنده است به يک سرور که ماشين است و جان ندارد منتقل کند و پاسخ را دوباره به کاربر انتقال دهد. من اعتقاد دارم که ميتوان مرورگر را نوعي سيستمعامل پنداشت. چون تمام تواناييهاي يک سيستمعامل و شايد هم بيشتر از آن را دارد.
نظر شما در مورد فايرفاکس چگونه است؟ عامل موفقيت نسبي آن چه بود؟
من با اينکه ميدانم اکنون هم بيشتر افراد از اينترنت اکسپلورر استفاده ميکنند اما باز هم فايرفاکس را بسيار موفقتر از قبل ميبينم. فايرفاکس اين موفقيت را از ايدههاي نويي دارد که در پيادهسازي آن به کار گرفته شده است. ايدههايي مثل باز شدن چند صفحه در يک مکان و امکان Drag Drop کردن نوشتهها در نقاط مختلف صفحه که از نظر من ايدههاي بسيار جديد و جالبي بوده است.