چهاربرابر شدن جمعیت چاقها در کشورهای در حال توسعه
چهاربرابر شدن جمعیت چاقها در کشورهای در حال توسعه
تنها در بریتانیا، شصت و چهاردرصد افراد بزرگسال اضافه وزن دارند یا از چاقی مفرط رنج میبرند.
این گزارش افزایش میزان حمله های قلبی، سکته مغزی و دیابت را پیش بینی میکند.
شخص بزرگسالی که شاخص توده بدنیاش بالاتر از بیست و پنج باشد چاق محسوب میشود. درصد افراد با شاخص توده بدنی بالای بیست و پنج در سال ۱۹۸۰ میلادی بیست و سه بوده و در سال ۲۰۰۸ این رقم به سی و چهاردرصد رسیده است.
کشورهای در حال توسعه بیشترین میزان افزایش چاقی را داشته اند. مخصوصا در کشورهایی مثل مصر و مکزیک که در آمد مردم در حال افزایش بوده است.
محققان موسسه توسعه خارجی بریتانیا می گویند تغییر در رژیم و عادات غذایی و استفاده از گوشت، غذاهای پرچرب، شکر و انواع روغن به جای غله و حبوبات از عوامل اصلی افزایش وزن و چاقی است.
حالا در مجموع نهصد و چهار میلیون نفر در کشورهای در حال توسعه جهان شاخص توده بدنی بالای بیست و پنج دارند و چاق محسوب می شوند. این رقم در سال ۱۹۸۰ دویست وپنجاه میلیون نفر بود.
در مقابل در کشورهای توسعه یافته و ثروتمند پانصدو پنجاه و هفت میلیون نفر اضافه وزن یا چاقی مفرط دارند.
همزمان سوء تغذیه و کمبود مواد مغذی در رژیم روزانه افراد مخصوصا کودکان مشکل میلیونها نفر در کشورهای در حال توسعه جهان است.
افزایش میزان افراد با چاقی مفرط و اضافه وزن در آفریقای شمالی، خاورمیانه و آمریکای لاتین مشابه اروپا و حدود پنجاه و هشت درصد بوده است.
در حالیکه آمریکای شمالی حدود هفتاد درصد یعنی بزرگترین رقم افراد چاق را دارد کشورهای دیگر منطقه هم از جمله استرالیا و جنوب آمریکای لاتین خیلی عقب نمانده اند و شصت و سه درصد جمیعت بزرگسال آنها را بزرگسالان چاق تشکیل می دهد.
در حالیکه آمریکای شمالی با هفتاد درصد همچنان بالاترین درصد افراد چاق را دارد، کشورهای دیگر منطقه از جمله استرالیا و جنوب آمریکایی لاتین خیلی از آمریکای شمالی عقب نیستند و شصت و سه درصد جمیعت بزرگسال آنها چاق هستند.
بیشترین افزایش میزان چاقی در جنوب شرق آسیا به چشم می خورد. جایی که درصد افراد چاق سه برابر شده و از هفت درصد به بیست و دو درصد رسیده است.
اضافه وزن و چاقی در چین و مکزیک دوبرابر شده و در آفریقای جنوبی از سال ۱۹۸۰ تا حالا تقریبا سه برابر شده است. در خاورمیانه هم درصد افراد با اضافه وزن افزایش یافته است.
استیو ویگینز از نویسندگان گزارش موسسه توسعه خارجی بریتانیا می گوید این موضوع دلایل متعددی دارد.
تغییر در شیوه زندگی، افزایش غذاهای آماده و فرآوری شده، تبلیغات،تاثیر و نفوذ رسانه ها همه باعث تغییر عادات غذایی افراد شده است.
“مخصوصا در اقتصادهای نوظهور ، جایی که گروه بزرگی از خانواده های طبقه متوسط در مناطق شهری زندگی می کنند جمیعت با افزایش چاقی روبروست چون تحرک و ورزش به شدت کاهش یافته است.
نتیجه زندگی شهری و بی تحرکی در سی سال گذشته باعث انفجار جمیعت افراد چاق شده است و این می تواند تبعات بدی برای سلامت جامعه داشته باشد.”
بر اساس اطلاعات سازمان ملل متحد مصرف چربی، نمک و شکر در جهان افزایش یافته و همین عامل اصلی بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و بعضی از سرطان هاست.
بیشترین درصد استفاده از مواد قندی در کشورهای آمریکا، بلژیک، هلند، نیوزیلند، کوستاریکا و مکزیک دیده میشود.
استیو ویگینز می گوید دولت ها باید برای مبارزه با چاقی برنامه های مشخصی داشته باشند برنامه هایی مثل مقابله با سیگار کشیدن در کشورهای توسعه یافته.و سیاستمدارن باید کمتر نگران این باشند که چطور در آنچه در بشقاب مردم قرار می گیرد تاثیر بگذارند.
چالش عمده حفظ رژیم غذایی سالم است و کاهش علاقه مردم به غذاهای بی خاصیت و دارای مواد مغذی کم.
این گزارش به طور نمونه از تجربه کره جنوبی برای حفظ غذاهای سنتی می گوید و از برگزاری کلاس های آشپزی برای زنان در کل کشور.
ولی در این گزارش همزمان اشاره میشود که چاقی مفرط و سوء تغذیه و کمبود مواد مغذی در بدن همزمان اتفاق می افتد.
نویسندگان این گزارش می گویند جهان باید با چاقی، پرخوری،تولید غذاهای پرکالری و کم ویتامین و در نقطه مقابل با گرسنگی، سوء تغذیه کودکان و مرگ مردم از بی غذایی همزمان مبارزه کند.