فيسبوک ممکن است موجب خودکمبينی شود
فيسبوک ممکن است موجب خودکمبينی شود
به نوشته سايت آمريکايی «کريستین ساينس مانيتور»، بيش از نيمی از افرادی که به يک نظرسنجی پاسخ داده اند می گويند تحت تاثير استفاده از فيس بوک نسبت به وزن خود حساسيت بيشتری پيدا کرده اند و فقط ۲۵ درصد می گويند که از ظاهر و اندام خود راضی هستند.
اين تحقيقات براساس نظرسنجی آنلاين از ۶۰۰ نفر از کاربران فيس بوک و توسط « مرکز اختلال در تغذيه » در ايالت مريلند آمريکا صورت گرفته است. يکی ديگر از نتايج اين تحقيقات اين است که ۳۲ درصد از کاربران فيس بوک به خاطر مقايسه عکس های خود با عکس دوستانشان در شبکه فيس بوک احساس ناراحتی می کنند، ۳۷ درصد از آنها نيز احساس می کنند که بايد برخی از اعضای صورت و يا اندام های خود را تغيير دهند، ۴۴ درصد آرزو می کنند که اندام و يا وزن آنها مشابه دوستانشان بود.
سايت «کريستين ساينس مانيتور» می نويسد که حتی پزشکان يک مرکز روان& درمانی در ايالت مريلند نيز از نتايج اين تحقيقات به شدت تعجب کرده اند. يکی از اين پزشکان می گويد که از سالها پيش مشخص بود که تحت تاثير فرهنگ موجود در جامعه آمريکا بسياری از مردم و به خصوص جوانان از مشخصات ظاهری و بدن خود ناراضی اند ولی درصد و ميزان اين نارضايتی جای تعجب دارد.
به گفته پزشکان اين مرکز از مدت ها پيش نمونه های مربوط تاثير استفاده از فيس بوک و ساير شبکه های اجتماعی بر ميزان نارضايتی افراد از مشخصات ظاهری خود مشخص شده بود. تحت تاثير اين موارد آنها تصميم گرفتند که اين نظرسنجی را در مورد نقش شبکه های اجتماعی در افزايش رفتارهايی نظير اختلال در تغذيه و نگرانی از وضعيت ظاهری افراد انجام دهند.
اين نظرسنجی به صورت آنلاين در ميان کاربران شبکه فيس بوک در گروه سنی ۱۶ تا ۴۰ سال انجام شده است و نتايج آن نشان می دهد که اين قبيل نگرانی ها و وسواس ها که به اختلال در تغذيه و مشکلات روحی منجر می شود در سطح جامعه آمريکا عمومی است.
پژوهشگران «مرکز اختلال تغذيه» در ايالت مريلند می افزايند که شبکه اجتماعی فيس بوک در حقيقت اين شرايط را فراهم می کند که افراد با مقايسه خود با ديگران، احساس نارضايتی و عدم اعتماد به نفس بيشتری بکنند. افزايش روشهای ارتباطی جديد مثل پيامک های حاوی تصوير و يا تماس از طريق شبکه های اجتماعی باعث شده است که افراد خود را همواره در حالت مقايسه با ديگران ببينند و فشار روحی ناشی از آن به رفتارهايی مثل اختلال در تغذيه برای کاهش وزن و يا حدی از افسردگی منجر شود.
به نوشته خبرگزاری «کريستين ساينس مانيتور» در اين ميان نوجوانان بيش از همه تحت فشار فضای مقايسه خود با دوستان و هم سن و سال های خود قرار دارند و بنابراين احتمال ابتلا به عوارضی نظير اختلال در تغذيه در ميان آنها بيشتر از بزرگسالان است.
يکی از پژوهشگران تاکيد می کند که اين شرايط محصول دستاوردهای متناقض ابزارهای ارتباطی نوین مثل شبکه های اجتماعی است. استفاده از فيس بوک از يک سو به خاطر ايجاد تماس بين کاربران به آنها احساس خوبی را منتقل می کند ولی از سوی ديگر به طور مستمر اين حالت را در آنها تشديد می کند که ديگران در مورد آنها چه فکر می کنند.